Ekonomi

EBRD’den Türkiye’ye rekor finansman

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Şubat ayında yaşanan depremin ardından ihtiyaçların yeniden yapılandırılmasına yönelik projelerin de etkisiyle 2023 yılında Türkiye’ye 2,48 milyar euroluk rekor yatırım yaptı.

Türkiye, EBRD’nin 2023 yılında yatırım yaptığı ekonomiler arasında en yüksek yatırım hacmini alan ülke oldu.

EBRD, Türkiye’ye 2022’de 1,63 milyar euro, 2021’de ise 2 milyar euro yatırım yaptı.

Şubat ayında Türkiye’yi sarsan sarsıntıların ardından EBRD, özel sektörünün gelişimini ve yeşil dönüşümünü destekleyecek adımlar attı.

EBRD, depremden etkilenen bölge ekonomisinin toparlanmasını, yeniden inşasını ve entegrasyonunu desteklemeyi amaçlayan 1,5 milyar avroluk çok yıllı bir yatırım planını açıkladı.

Planda, etkilenen işletmeler ve bireyler için yerel ortak bankalar aracılığıyla sunulan 600 milyon avroluk Afet Müdahale Çerçevesi’nin yanı sıra, altyapı yatırımları ve küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik özel sektör desteği de yer aldı.

EBRD’den yapılan açıklamaya göre, depreme müdahale planı modülü olarak bölgedeki şirket ve kişilere 800 milyon euronun üzerinde yardım sağlandı.

Bu fonlar, EBRD’nin 2023 yılında Türkiye’deki yatırımlarının yüzde 30’undan fazlasını oluşturdu.

Afet Müdahale Çerçevesi kapsamında İş Bankası, DenizBank, Akbank, QNB Finansbank ve Yapı Kredi aracılığıyla sağlanan yaklaşık 400 milyon Euro’luk finansmanın yanı sıra, EBRD’nin etkilenen bölgedeki diğer önemli yatırımları arasında elektrik dağıtım şirketine yapılan 100 milyon Euro da yer alıyor. Enerjisa Enerji ve polyester üreticisi SASA Polyester’e 100 milyon euro. Enerji şirketi Mav Elektrik’e 75 milyon euro kredi ve 25 milyon euro kredi sağlandı.

Banka ayrıca depremden etkilenen bölgede faaliyet gösteren KOBİ’lerin hasar gören binalarını, üretim varlıklarını ve altyapılarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak amacıyla bir Yeniden Yapılanma Yardımı ve Hibe programı duyurdu. Program ayrıca Japonya Maliye Bakanlığı’nın mali desteğini de içeriyordu.

EBRD Türkiye Müdürü Arvid Tuerkner, 2023 yatırımlarıyla ilgili şunları söyledi:

“Şubat depremlerinin yol açtığı hasarın büyüklüğü göz önüne alındığında, 2023 yılı Türkiye ve halkı için çok şiddetli bir yıl oldu. EBRD ülkeye olan bağlılığını sürdürüyor ve her zamanki savunma önceliklerine ek olarak kapsamlı bir deprem müdahalesi geliştirdi.” etkilenen bölgedeki işleri, geçim kaynaklarını ve insan sermayesini korumayı amaçlayan bir plan.” “Bunu uygulamaya koymakta hızlı davrandı. Yapılacak daha çok şey var ve EBRD önümüzdeki dönemde yeniden yapılanma çabalarına ve Türk ekonomisine katkıda bulunmaya hazır.”

YEŞİL DÖNÜŞÜM GÜNDEMİ

Tuerkner, EBRD’nin Türkiye’deki yeşil ve ekonomik katılım girişimlerinin de 2023’teki rekor finansmanın temel unsurlarından biri olduğunu belirtti.

Tuerkner, “Bu yıl aynı zamanda ülkedeki yeşil ve cinsiyetle ilgili projeler açısından da değerli bir yıl oldu. EBRD, Türkiye’nin daha yeşil, daha dayanıklı ve daha kapsayıcı bir ekonomiye doğru yolculuğunda önemli bir destekçi oldu ve olmaya devam edecek.”dedi.

EBRD geçen yıl Türkiye’de 48 projeyi finanse etti ve yatırımların yüzde 91’i ülkenin özel sektörüne, yaklaşık yüzde 58’i ise yeşil ekonomiye geçişe yönelikti. Projelerin yüzde 60’ı toplumsal cinsiyet bileşenlerini içeriyordu.

ŞİRKETLER İÇİN YEŞİL FİNANSMAN

Yeşil ve kapsayıcı yatırımlar arasında öne çıkanlar arasında, yeşil finansmana erişimin artırılması amacıyla ING Türkiye ve ING Leasing’e sağlanan 100 milyon euroluk finansman paketi; yakıt tasarruflu ve düşük karbon emisyonlu ürünlerin üretiminin finansmanına yardımcı olmak amacıyla lastik üreticisi Brisa Bridgestone’a 90 milyon avroluk kredi; Üretim tesislerinin modernizasyonu ve daha fazla yeşil yatırımın desteklenmesi amacıyla TürkTraktör’e verilen 70 milyon euroluk kredi; Ülker Bisküvi’ye sağlanan 75 milyon avroluk sürdürülebilirlik kredisi ve Hollanda Girişim Geliştirme Bankası FMO ile sendikasyon yapısıyla Borusan EnBW’ye verilen 200 milyon avroluk kredi.

EBRD, 2023 yılında Finlandiyalı teknoloji ve hizmet sağlayıcısı Metso Outotec ve Citi ile birlikte Türkiye’deki tedarikçilerini desteklemek amacıyla sürdürülebilir bir tedarik zinciri finansmanı programı başlattı.

EBRD ayrıca Bursa’yı Yeşil Şehirler programına dahil ederek belediye iştiraklerini genişletmeye devam etti. Bursa, EBRD programına Türkiye’den katılan beşinci, toplamda ise 60’ıncı şehir oldu. 2023 yılında Diğer Yeşil Şehirler İstanbul ve Gaziantep de adımlar attı. İstanbul Yeşil Şehir Eylem Planı’nı başlatırken, Gaziantep de bu planı tamamladı.

EBRD ayrıca 2023 yılında Türkiye’de çoğunluğu Küçük İşletme Etki Fonu, İklim Yatırım Fonu ve Türkiye’den olmak üzere 41,5 milyon avroluk bağış fonu kullandı.

EBRD, 2009 yılından bu yana 439 proje kapsamında Türkiye’ye 19 milyar euro finansman sağladı. Bu yatırımların yüzde 93’ü özel sektöre devredildi.

haber-cilimli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu