Aloe vera, Mısırlılar tarafından ‘ölümsüzlük bitkisi’ olarak adlandırılır ve yaklaşık 5000 yıldır tıbbi tedavi için kullanılmaktadır. Aloe vera jeli cilt sorunlarının tedavisinde de etkilidir ve hemen her sağlık sorunu için kullanılabilen bir bitkidir. Ayrıca aloe vera jeli birçok farklı vitamin ve kalsiyum içeren güçlü bir mineral kaynağıdır.
Önemli Not: Aloe Vera Jeli cildinizde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle aloe vera bitkisine veya diğer bitkisel ürünlere alerjiniz varsa jeli kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
aloe vera nedir?
Aloe vera cilt bakımı, saç bakımı ve güzellik ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Aloe vera jeli, bitkinin yapraklarından elde edilen bir ekstrakttır. Bu öz, cilt üzerinde nemlendirici, yatıştırıcı ve iltihap önleyici özelliklere sahip bir jel formundadır. Aloe vera jeli, doğal bir eser olduğu için birçok kişi tarafından sadık kabul edilir.
J Dermatol’un yazısındaki bilgilere göre aloe veranın botanik adı ‘Aloe barbadensis miller’.
Asphodelaceae (Liliaceae) familyasına ait olup, çalı veya odunsu, çok yıllık, kserofitik, sulu, bezelye yeşili bir bitkidir. Ağırlıklı olarak Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika’nın kurak bölgelerinde yetişir. Hindistan’da Rajasthan, Andhra Pradesh, Gujarat, Maharashtra ve Tamil Nadu’da bulunur.
Aloe Vera Jeli Ne İşe Yarar?
Aloe vera jeli cilt bakımı için pek çok fayda sağlar. Cildi nemlendirir, sıkılaştırır, yeniler; sivilce, güneş yanığı ve egzama gibi cilt problemlerini giderir. Ayrıca saça parlaklık verir ve saç derisini nemlendirir. Aloe vera jelinin diğer faydaları şunlardır:
Antioksidan özelliği sayesinde cildi yaşlanmaya karşı korur.
Ciltteki kızarıklık ve tahrişi azaltır.
Cildi yumuşatır ve pürüzsüzleştirir.
Cilt lekelerini hafifletir.
Saç dökülmesini azaltır ve saç büyümesini destekler.
Antiinflamatuar özelliği sayesinde sivilce ve diğer cilt problemlerini hafifletir.
Aloe Vera Jelinin Temel Özellikleri ve Faydaları
Aloe vera jeli kullanmak isteyenler için ilk adım bu doğal bitkinin temel özelliklerini ve faydalarını anlamaktır. Aloe vera etkileyici bir bitki türüdür ve binlerce yıldır tıbbi ve kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Aloe vera bitkisinin yapraklarından elde edilen bu jel, içerdiği doğal vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde cilt ve saç bakımında etkili bir araçtır. A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 vitaminlerini içeren aloe vera jeli ayrıca magnezyum, çinko, krom, selenyum, demir, potasyum ve folik asit gibi mineralleri de içermektedir. Ayrıca aloe vera jelinin yatıştırıcı, nemlendirici, yumuşatıcı ve iltihap önleyici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.
Aloe vera jeli nasıl kullanılır?
Aloe vera jeli cilt bakımı, saç bakımı ve yara yumuşatma gibi farklı amaçlarla kullanılabilir. Ancak onu doğru kullanmak değerlidir. İşte aloe vera jeli kullanmak için bazı ipuçları:
Cilt bakımı: Aloe vera jeli temizlenmiş cilde doğrudan uygulanabilir. Cilt tahrişi ve kızarıklık gibi sorunları hafifletmek için jel doğrudan cilde uygulanmalı ve birkaç dakika bekletilmelidir. Aloe vera jeli sabah ve akşam cilt bakım rutininizde nemlendirici olarak da kullanılabilir.
Saç Bakımı : Aloe vera jeli kepeği azaltmak, saç dökülmesini önlemek ve saçın parlaklığını artırmak için saç derisine sürülebilir. Saç maskelerinde kullanıldığında saçların daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlayabilir. Aloe vera jeli şampuan veya saç jölesi ile karıştırılarak da kullanılabilir.
Yara Uydurma: Aloe vera jeli doğrudan yara bölgesine uygulanabilir. Jel, yaranın üzeri kapatılmadan önce steril pamuk yardımıyla yara bölgesine sürülmelidir. Yaranın iyileşme sürecini hızlandırmak için günde 2-3 defa yaralı bölgeye jel sürülebilir.
Güneş yanıkları: Aloe vera jeli ayrıca güneş yanığı gibi cilt tahrişlerini gidermek için de kullanılabilir. Cilt tahrişini ve kızarıklığını gidermek için güneş yanığı olan bölgeye jel sürülür.
Doğru Yapıt Seçimi: Aloe vera jeli satın alırken mümkün olduğunca saf ve doğal olanları tercih etmelisiniz. Ayrıca, alerjik reaksiyonlardan kaçınmak için iz etiketlerini dikkatlice okumalı ve içeriklerine bakmalısınız.
Kullanım sıklığı: Aloe vera jeli günlük olarak cilt bakımı ve saç bakımı amaçlı kullanılabilir. Yara güzelleştirme için, güzelleştirme işlemine bağlı olarak günde 2-3 defa kullanılabilir.
Aloe vera jeli nasıl elde edilir?
Aloe vera jelinin faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için doğal aloe vera jeli yapıtlarının kullanılması tavsiye edilir. Ancak en iyisi evde kendi aloe vera bitkinizi yetiştirmektir. Aloe vera bitkisi olgunlaştıkça jelini çıkartıp kullanabilirsiniz. Peki aloe vera bitkisinden jel nasıl çıkarılır?
Öncelikle aloe vera bitkisinin yeterli olgunluğa eriştiğinden emin olun.
Alt kısımdan birkaç yaprak kesin ve dışını temizleyin. Aloe lateks adı verilen sarı bir sıvının yapraklardan akmaya başlaması normaldir ancak bu bir jel değildir. Bu nedenle sıvıyı temizleyin.
Yaprakların kenarlarındaki dikenleri sivri uçlu bir bıçakla kesin. Dikenleri olabildiğince derin kesmeye özen gösterin.
Yaprakları açmak için sivri kısmın yaklaşık 1/3’ünü kesin. Bu işlemden sonra sarı sıvı akabilir, bu yüzden tekrar temizleyin.
Yaprakların üst ve alt katmanlarını keskin bir bıçakla sıyırarak jeli çıkarın. Elde edilen jeli bir cam kavanoza aktarın ve kullanıma hazır hale getirin.
Aloe vera suyunun besin değerleri
Aloe vera suyu vitaminler, mineraller ve amino asitler gibi birçok besin içerir. Ancak aloe vera bitkisinin farklı türleri ve yetiştirme koşulları gibi faktörler suyun besin değerini etkileyebilir.
Genel olarak, aloe vera suyu şu besleyici özellikleri içerir:
C, A ve E vitaminleri
beta karoten
Folik asit
Kalsiyum
Magnezyum
Bir bardak saf aloe vera suyu şunları içerir:
Kalori: 8
Protein: 1 gramdan az
Yağ: 1 gramdan az
Karbonhidrat: 3 gram
Elyaf: 2 gram
Şeker: 1 gramdan az
meram-ajans.com.tr